7768 vizualizari
Stiluri de viata bazate pe diete - raw, vegan sau vegetarian?
Oamenii mananca. Savureaza. Impartasesc opinii despre gusturi, culori si forme. Gatesc impreuna. Sau separat. Se bucura alaturi de familie, la masa de pranz, iau un mic dejun copios alaturi de o mana de prieteni sau se indragostesc la o cina romantica, undeva pe o terasa unde vantul poarta cu el cele mai dulci miresme.
Mancarea nu e complicata. Oamenii in schimb, sunt. Sofisticati, pretentiosi ori pofticiosi, oamenii au investit, din cele mai vechi timpuri, timp, interes si inspiratie, aducand bucataria la rang de arta culinara.
Si daca se spune ca dragostea trece prin stomac, dragostea pentru mancare... pe unde trece?
Dragostea pentru mancare (aviz gurmanzilor) trece mai intai prin minte. Minte de consumator, care ar trebui antrenata, alaturi de organism, ...
Cititi tot articolul
4983 vizualizari
Doamnele care fac legea in bucatarie. Top 10 cele mai influente femei in lumea gastronomiei
Autor: www.foodstory.ro
Daca nu ar fi existat ele, felurile de mancare si modul lor de preparare nu ar fi fost niciodata la fel. Cartile de bucate, emisiunile si proiectele in care s-au implicat i-au ajutat pe toti gurmanzii si pasionatii de bucatarie din intreaga lume, asa ca merita sa faca parte din lista cu cele mai influente 10 femei din lumea gastronomiei:
1. Julia Child
Julia Child si-a urmat sotul la Paris si s-a intors pe teritoriul Statelor Unite ale Americii ca chef calificat Le Cordon Bleu. Dragostea ei pentru gastronomia franceza s-a reflectat in toate cele 18 carti de bucate publicate si in emisiunile televizate pe care le-a facut, iar stilul ei savuros a cucerit inimile tuturor bucatarilor amatori.
2. Martha Stewart
Martha Stewart este cu adevarat un nume in lumea gastronomica. Ea ...
Cititi tot articolul
7190 vizualizari
100 feluri in care poti sa gatesti un ou. Legenda scrisa pe boneta unui chef
Autor: www.foodstory.ro
Din bucataria franceza ne vin unele dintre cele mai sofisticate preparate, dar si cateva mituri care circula prin bucatariile lumii. Cel mai faimos este cel care spune ca numarul de cute de pe boneta unui bucatar indica exact numarul de feluri in care stie sa gateasca un ou.
Nu putem sa bagam mana in foc daca e chiar asa, chiar daca boneta exista in uniforma bucatarilor de mai bine de un secol.
O uniforma creata in tara caselor de moda
Bucataria franceza pare sa fie mama tuturor bucatariilor, iar bucatarii francezi sunt cei care au dat tonul in ceea ce inseamna haute cuisine in ultimele cateva sute de ani. Nu francezii au inventat uniforma de bucatar, dar ei cu siguranta i-au dat aspectul profesionist.
Citeste mai mult pe : ...
Cititi tot articolul
5858 vizualizari
Istoria restaurantelor
Autor: www.ele.ro
Restaurantul este o institutie atat de necesara incat te-ai putea gandi ca a existat dintotdeauna in orase. Insa, restaurantele, asa cum le stim noi astazi, s-au modernizat foarte recent. Asta nu inseamna ca n-au existat locuri in care puteai manca inainte de modernizare. Insa meniul, ca modalitate de a vedea ce poti manca,exista doar de 200 de ani. Taverenele - primele restaurante Primele “restaurante” erau tavernele medievale si birturile. Tavernele de obicei ofereau mancare obisnuita pe timpul zilei, la ore fixe si preturi fixe. Insa in secolul al XVI lea, englezii din toate clasele sociale incepeau sa serveaza masa in oras din ce in ce mai des. Tavernele locale le ofereau preturi fixe la mancare, vin, bere si tutun. Uneori tavernele serveau si ca loc de intalnire. ...
Cititi tot articolul
4512 vizualizari
Mancare, bucurie, sanatate
Autor: www.kudika.ro
Una dintre bucuriile vietii este, fara indoiala, mancarea. Cum insa restrictiile modei cer siluete silfide, multe doamne prefera sa renunte la aceasta placere in favoarea unor diete draconice.
Una dintre bucuriile vietii este, fara indoiala, mancarea. Cum insa restrictiile modei cer siluete silfide, multe doamne prefera sa renunte la aceasta placere in favoarea unor diete draconice. Si astfel se omite un detaliu important: mancarea este hrana. Pentru trup si suflet.
Importanta unei alimentatii echilibrateDaca renuntam la mancare, ne lipsim de o mare bucurie si in acelasi timp ne privam organismul de nutrientii necesari. Pe termen scurt, poate sa nu insemne nimic. Pe termen lung insa, cu siguranta inseamna boala. La fel ne imbolnaveste si mancatul necontrolat. Obezitatea, diabetul, ...
Cititi tot articolul
4683 vizualizari
Anthony Bourdain - bucatarul calator cu limba ascutita
Autor: Beatrice Soare
Cine n-a auzit macar o data de Anthony Bourdain, excentricul bucatar sef care strabate lumea in lung si lat pentru a incerca cele mai inedite feluri de mancare? Lipsit de inhibitii si, cum ar zice romanul, slobod la gura, Bourdain este un adevarat personaj in domeniul gastronomiei. De origine americana, Anthony a studiat la Vassar College si a absolvit Institutul Culinar al Statelor Unite ale Americii, devenind unul dintre cei mai apreciati bucatari din lume.
Citeste mai mult pe: ...
Cititi tot articolul
6656 vizualizari
Quinoa - alimentul minune care a ajuns trufanda in tara lui
Autor: Alina Barbu
In 1993, cercetatorii NASA au numit-o mancarea cu cele mai multe calitati nutritionale de pe planeta si o recomandau pentru dieta astronautilor in misiunile lor in spatiu. Acest aliment minune cultivat pe platourile inalte ale Anzilor a capatat popularitate in toata lumea, dar a devenit inaccesibil chiar pentru cei care il produc.
Gandeste-te cum ar fi ca romanii de la tara sa nu isi mai permita sa manance nici macar o mamaliga, pentru ca pretul porumbului ar fi atat de mare incat sa merite sa manance un hamburger de la fast-food in locul ei. Suna imposibil, dar in alte tari se intampla asa. Nu in privinta porumbului, ci a unui alt aliment considerat pana nu demult unul de baza in alimentatie.
Citeste mai mult pe: ...
Cititi tot articolul
4303 vizualizari
Jamie Oliver este cel mai bogat bucatar. Vezi din ce a facut avere
Autor: De foodstory.ro
Britanicul a copt o avere estimata la 240 de milioane de dolari. Simpaticul bucatar care se lupta sa convinga lumea sa manance sanatos a stras o avere uriasa. Potrivit topului celor mai bogati britanici, alcatuit de Sunday Times, Jamie Oliver este pe locul 501 in randul englezilor avuti, cu mult peste rivalul Gordon Ramsay. Averea lui este estimata la 150 de milioane de lire sterline, adica 240 de milioane de dolari.
Citeste mai multe pe: ...
Cititi tot articolul
7147 vizualizari
Adio caviar si sampanie! Nuntile la fast-food cuceresc lumea
Autor: De Alina Barbu
Cine e in prag de nunta si cauta cu disperare un local liber pentru „masa si dans”, poate sa scape de dezamagilie unui raspuns negativ daca bate la poarta unui fast-food.
Ideea de „nunta la fast-food” a strans deja adepti in Statele Unite, Marea Britanie sau Hong Kong, unde mai multe cupluri au ales cartofi prajiti si un hamburger pentru a celebra marele eveniment alaturi de invitati.Tort de nunta din placinte sau gogosi McDonald's, Dunkin' Donuts, KFC si Taco Bell sunt pionierii acestui tip de evenimente. Dunkin' Donuts a fost deschizator de drumuri in materie de nunti la fast-food. In 2005, in urma unui concurs, lantul de gogoserii a oferit unui cuplu posibilitatea de a se casatori intr-una din locatiile lor. Evenimentul a avut loc in 2005, la ...
Cititi tot articolul
4145 vizualizari
Cat de sanatos mancam? Dezvoltare precoce si risc de cancer, efectele carnurilor cu hormoni
Autor: De Alina Barbu
In ultimii ani am tot vazut stiri despre cazuri ciudate despre copii care se lovesc de pubertate timpurie, iar degetul acuzator e indreptat catre alimentele pe care le consuma. Nimic din ce punem in gura nu mai e sigur cred parintii, care se zbat sa gaseasca hrana bio, crescuta in curtea taranului fara pesticide si fara hormoni.
Au fost suficiente cateva cazuri de copiii care s-au transformat prematur in adolescenti ca discutia asupra efectelor pe care carnea provenita de la animale crescute fortat sa reapara.Mai multe guri de harnit, mai multe provizii necesare Acum o jumatate de secol consumul de carne la nivel mondial era de 71 de milioane de tone. Potrivit New York Times, in 2007 consumul era de patru ori mai mare, mai ales in tarile dezvolate, iar previziunile arata ca pana in 2050 ...
Cititi tot articolul
4394 vizualizari
Sanjeev Kapoor - bucatarul cu mai multi fani decat Lady Gaga
Autor: De Alina Barbu
Am putea sa-i spunem bucatarul de milioane, fara sa gresim. Sanjeev Kapoor chiar are milioane de fani nu numai in India, ci in toata lumea. Numai site-ul sau primeste lunar 25 de milioane de vizitatori care vor sa afle ultimele retete. Cu un nume care are rezonanata filmelor de Bollywood, Sanjeev Kapoor este cele mai cunoscut chef indian. In ultimele doua decenii si-a cucerit natiunea, dar si alte popoare din Asia cu retetele lui simple si aromate, cu cartile de bucate si emisiunile TV.
Citeste mai mult pe: ...
Cititi tot articolul
4084 vizualizari
Fonduri europene de 186 de milioane de euro destinate dezvoltării activităţilor turistice
Autor: www.agroazi.ro
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit pune la dispoziţia celor interesaţi să investească în construcţia pensiunilor şi dezvoltării activităţilor agroturistice circa 186,5 milioane de euro, în perioada 17 aprilie - 16 mai 2012.Potrivit datelor publicate pe site-ul APDRP, în perioada menţionată, se deschide a şaptea sesiune pentru depunerea proiectelor finanţate din bani europeni care se încadrează în măsura 313 'Încurajarea activităţilor turistice' din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 - 2013.Potrivit Ghidului solicitantului, în cazul pensiunilor agroturistice, procentul public nerambursabil este de 85% din totalul cheltuielilor eligibile, plafonul maxim al finanţării unui proiect fiind ...
Cititi tot articolul
4483 vizualizari
Studiul despre consumul de ceai verde in Romania
Autor: Citește mai mult: www.restograf.ro
In 3 aprilie 2012 au fost lansate rezultatele studiului privind consumul de ceai verde in Romania. Conform acestui studiu, cea mai consumata bautura la nivel mondial alaturi de apa, ceaiul veritabil, provenit din planta Camelia sinensis nu se bucura de aceeasi popularitate in randul romanilor. Cel mai recent studiu privind consumul de ceai verde in Romania, coordonat de Prof. Univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, a aratat ca majoritatea romanilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde si nici compozitia acestuia, asociind in mod gresit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice si nu cu bautura provenita din frunzele arbustului de ceai. Studiul releva ca obiceiurile de consum ale romanilor in ceea ce priveste ceaiul sunt in favoarea infuziilor din plante, fapt ce denota o ...
Cititi tot articolul
4432 vizualizari
Vegetarianism
Autor: De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vegetarianismul este practica unei diete ce exclude toate produsele animale, printre care mezelurile, peștele, stridiile, crustaceele și alte produse obținute prin măcel. Sunt mai multe variante de dietă, unele exclud ouăle și/sau alte produse obținute de la animale, precum lactatele și mierea, pe când veganismul exclude tot ce ține de produse animale. Un termen ar fi regim pe bază de plante.
O dietă vegană este o formă de vegetarianism ce exclude toate produsele animale din dietă, printre care și mierea. Acei care practică veganismul din motive etice exclud produsele animale din dieta lor ca parte dintr-o practică mai mare de înfrânare de la folosirea animalelor pentru orice scop (ex. piele, blană etc.), deseori din suport pentru drepturile ...
Cititi tot articolul
5250 vizualizari
Cum sa depozitam corect mancarea in frigider
Autor: www.amainbucatarie.blogspot.com
Am observat in decursul timpului ca putina lume exploateaza frigiderul corect sau imparte pe rafturi produsele, in functie de caracteristicile lor. Astfel, adeseori am vazut frigidere in care mancarea era depozitata neacoperita sau mancarea gatita se afla pe rafturile de jos, deasupra tronand intr-un mod foarte periculos o bucata de carne cruda.M-am gandit sa va prezint astazi cateva principii de depozitare care nu numai ca vor prelungi perioada de depozitare a produselor, dar asigura o dezvoltare minima a bacteriilor.
Pe rafturile de sus depozitati mereu mancarea gatita! Iar mancarea gatita trebuie sa fie mereu acoperita. Daca nu o puteti tine intr-un vas cu capac, trageti macar o folie peste. Este foarte important ca in mancarea gatita sa nu scape din greseala elemente din ...
Cititi tot articolul
3848 vizualizari
Hriapca Irina: Bucataria e munca de echipa!
Probabil cel mai bun bucatar din Iasi este tocmai o doamna.
Este membra Romanian Chefs Community-R.C.C.
Se numeste Hriapca Irina si este nou intrata in Romanian Next Top100 Chef.
Iata si interviul realizat cu doamna Hriapca Irina.
Tibi Ruczui De ce barbatii sunt mai buni in bucatarie?:)...prima intrebare.... Hriapca Irina Pai daca se spune asta nu inseamna ca este si adevarat!
Tibi Ruczui Dar e o tendinta nu? sunt mai multi barbati se pare sau nu e asa? ....sau poate ca e asa cum am auzit o explicatie intr-un interviu ...barbatii sunt mai buni bucatari pentru ca sunt mai gurmanzi?Hriapca Irina Eu cred ca sunt la fel de buni daca ambii sunt profesionisti si pasionati de aceasta meserie. La statistica nu stau prea ...
Cititi tot articolul
2045 vizualizari
Olioofficina Food Festival Milano Palatul Giureconsulti 28-29 ianuarie 2012
Autor: www.gastromedia.ro
Oraşul Milano a găzduit prima ediţie a festivalului Olio Food Festival inventat de Luigi Caricato, expert oleolog, recunoscut la nivel mondial. Au participat pasionaţi gourmet şi profesionişti, nutriţionişti, biologi. Protagonistul evenimentului a fost uleiul extravirgin de măsline, aliment care nu este apreciat în totalitate pentru proprietăţile nutritive şi medicinale, dar şi pentru capacitatea de a mări intensitatea aromelor culinare. Este un puternic antioxidant care ajută la prevenirea bolilor.
Un eveniment gastro-cultural creat cu intenţia de a explica şi experimenta folosirea grăsimilor şi condimentelor în gastronomie. Nu este suficient să considerăm uleiul extravirgin de măsline „regele” gastronomiei, pentru simplul obicei de al ...
Cititi tot articolul
4498 vizualizari
Jamie Oliver a schimbat reteta de hamburger
Autor:
Cel mai mare lant de restaurante tip fast food din lume a schimbat reteta de hamburger din cauza presiunilor lui Jamie Oliver. Hidratul de amoniu, o substanta extrem de periculoasa pentru organism, a fost eliminat in ingredientele folosite la pregatirea pastilelor de carne.
Dupa ani de lupta impotruva obiceiurilor alimentare americane, Jamie Oliver a inregistrat in sfarsit prima mare victorie. El a reusit sa convinga cel mai mare lant de restaurante de tip fast-food din Statele Unite sa schimbe reteta de hamburger.
Celebrul bucatar denumeste materia prima pentru hamburger, cea care se obtine cu ajutorul hidratului de amoniu mâzga roz si a explicat in numeroase emisiuni ale sale care este procedura prin care este obtinuta aceasta pasta. Pentru hamburger, spune ...
Cititi tot articolul
1851 vizualizari
FAO: Preţurile alimentelor ar putea scădea în 2012
Autor: www.capital.ro
Criza economică şi producţiile record obţinute în 2011 ar putea duce anul acesta la reducerea preţurilor alimentelor la nivel mondial.
Astfel, preţurile produselor alimentare s-ar putea reduce în 2012, ca urmare a încetinirii economiei globale, chiar dacă nu este preconizată o scădere drastică, a declarat noul director general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie, José Graziano da Silva, transmite Reuters.Preţurile nu vor creşte aşa cum s-a întâmplat în ultimii 2 - 3 ani, dar nici nu vor scădea. Ar putea avea loc unele reduceri, dar nu unele drastice, potrivit brazilianului José Graziano da Silva, cel care de la începutul lui 2012 l-a înlocuit pe senegalezul Jacques Diouf la ...
Cititi tot articolul
2157 vizualizari
Care este alegerea corecta untul sau margarina?
Autor: www.ziare.com
Prima data cand a fost introdusa pe piata, margarina a fost laudata ca fiind un aliment cu foarte putine grasimi, buna pentru cei cu colesterol si probleme de inima. Dar la scurt timp dupa aceea s-a descoperit ca are efecte adverse care au speriat multa lume. Dezbaterea referitoare la care dintre cele doua produse este mai sanatos continua si in prezent. Niciunul nu este, de fapt, o alegerea prea buna pentru organism, dar daca vrei neaparat sa folosesti asa ceva, iata ce este bine sa stii, conform Live Strong:Despre unt Untul este obtinut din grasime animala, ceea ce inseamna ca are foarte multe grasimi saturate si colesterol, amandoua crescand riscul bolilor de inima si al diabetului. O lingurita de unt contine in jur de 33 de miligrame din doza maxima admisa de 200 de grame ...
Cititi tot articolul
2342 vizualizari
Traficul in restaurantele de pe glob a scazut semnificativ in 2011
Autor: www.moneystreet.ro
Traficul in restaurantele din majoritatea tarilor de pe glob a scazut semnificativ in trimestrul al treilea din 2011, cea mai drastica scadere fiind inregistrata in restaurantele din Spania - datorita slabiciunii economice - si in restaurantele din Japonia - datorita cutremurului care a zguduit aceasta tara in martie 2011, a anuntat compania de cercetare de piata The NPD Group intr-un comunicat de presa emis pe 4 ianuarie 2012
Italia, desi a trebuit sa faca fata uneia dintre cele mai dificile perioade din punct de vedere al economic, a terminat semestrul 3 din 2011 pe plus in ceea ce priveste vizitele italienilor la restaurante. Australia in schimb, desi a inregistrat o crestere economica, a experiementat o scadere a traficului in restaurante, in 2011.Potrivit companiei NPD ...
Cititi tot articolul
4990 vizualizari
Mâncarea gătită, aport caloric superior
Autor: www.gastromedia.ro
Mâncarea ce este încălzită deasupra unui foc este mai uşor de digerat, iar probabilitatea de a duce la îmbolnăviri este mai mică – motiv pentru care gătirea mâncării este considerată mai sănătoasă de milenii. Mai nou sunt la modă dietele bazate pe alimente crude. Cum e mai bine?
Campaniile de susţinere ale mâncării crude propun alternative mai sănătoase de a mânca fără să gătim alimentele. Acum se dovedeşte că mâncarea crudă ar putea avea dezavantaje neaşteptate. Noi cercetări sugerează faptul că gătitul afectează cantitatea de energie pe care o obţinem din mâncare.
Cercetătorii au hrănit şoareci cu cartofi dulci şi carne şi au variat modurile de gătire ale acestora. Ceea ...
Cititi tot articolul
2576 vizualizari
Bucătărie japoneză
Autor: Wikipedia
Ingredientele principale ale bucătăriei japoneze tradiționale sunt: peștele și alte produse marine, zarzavaturile și orezul. Peștele este deseori servit crud, ceea ce necesită ca el să fie foarte proaspăt și să fie tăiat cu un cuțit bine ascuțit. Abundența produselor marine în apele care înconjoară Japonia și religia budistă (care este împotriva uciderii animalelor) au făcut ca japonezii să folosească carne, produse lactate, grăsimi animale etc. în mod mai redus.
Condimentele principale sunt produse din soia (sosul soia și miso- pastă de fasole soia- sau orez (sake, oțet din orez, mirin- un sake dulce). Pentru a menține gustul original al ingredientelor, bucătăria japoneză nu prea folosește condimente iuți, ci mai mult plante ...
Cititi tot articolul
4625 vizualizari
Craciunul
Autor: Wikipedia
Crăciunul a început să fie serbat de către creștini pe 25 decembrie, după cel puțin trei secole de la începerea misiunii de evanghelizare a apostolilor, anume începând cu secolul al IV-lea în Vest și începând cu cel de-al V-lea secol în Est. Inițial, sărbătoarea nașterii lui Hristos era ținută pe 6 ianuarie, istoricii știind azi că ea se celebra deja în 336 d. Chr., la Roma. [11] (în Est, „Boboteaza”, serbată la data de 6 ianuarie începând cu secolul al IV-lea, celebra pe atunci nașterea, botezul și primul miracol al lui Iisus, în timp ce gnosticii (sectă creștină considerată eretică de către creștinismul canonic) serbau aceeași „Epifanie” în Egipt, ...
Cititi tot articolul
10080 vizualizari
Mâncăruri specifice românești de Crăciun
Autor: Wikipedia
Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos sau Crăciunul, reprezintă pentru poporul român (în special cel Creștin Ortodox) un prilej de mare bucurie. După postul Crăciunului, perioadă de înfrânare atât trupească cât și spirituală, dezlegarea la mâncarea de dulce aduce după sine numeroase obiceiuri și un potpuriu de preparate din carne de porc și dulciuri de sărbătoare. Tăierea porcului se face în ziua de Ignat. Din carne de porc, pentru praznicul Crăciunului, se prepară slănină, cârnați, cartaboși, tobă, sarmale, friptură de porc, ciorbă de oase. Dulciurile care sfârșesc masa de sărbătoare, sau cu care sunt omeniți oaspeții care calcă pragul casei și colindătorii, sunt: cozonacul, plăcinta și ...
Cititi tot articolul
6227 vizualizari
Bucătăria Românească
Autor: Wikipedia
Ocupațiile de bază ale locuitoriilor României au fost, încă din cele mai vechi timpuri, agricultura, creșterea animalelor și vânătoarea. Relieful României fiind bogat reprezentat atât de zone de luncă, câmpie, de zone deluroase și intracolinare precum și de numeroase înălțimi montane, dezvoltarea culturilor agricole și pomicultura au oferit posibilitatea dezvoltării unei bogate tradiții culinare, bazate pe prelucrarea cerealelor, legumelor și fructelor. Bogăția fânețelor răspândite pe coamele dealurilor și poalele munților a oferit posibilități mari de creștere a animalelor. Astfel bucătăria românească se bucură de o gamă variată de produse de carne, lapte, lactate, produse din lapte, specifice prin ...
Cititi tot articolul