Fondante Logo
8106 vizualizări

Stiluri de viata bazate pe diete - raw, vegan sau vegetarian?

23 Noiembrie 2012
Autor: Fondante
Nota: 5.0

1 poze in galerie

Oamenii mananca. Savureaza. Impartasesc opinii despre gusturi, culori si forme. Gatesc impreuna. Sau separat. Se bucura alaturi de familie, la masa de pranz, iau un mic dejun copios alaturi de o mana de prieteni sau se indragostesc la o cina romantica, undeva pe o terasa unde vantul poarta cu el cele mai dulci miresme.

 

Mancarea nu e complicata. Oamenii in schimb, sunt. Sofisticati, pretentiosi ori pofticiosi, oamenii au investit, din cele mai vechi timpuri, timp, interes si inspiratie, aducand bucataria la rang de arta culinara.

 

Si daca se spune ca dragostea trece prin stomac, dragostea pentru mancare... pe unde trece?

 

Dragostea pentru mancare (aviz gurmanzilor) trece mai intai prin minte. Minte de consumator, care ar trebui antrenata, alaturi de organism, pentru a trai sanatos. La urma, urmei, sanatatea este cea mai importanta, corect?

 

Si, cum nutritionistii din toata lumea cauta in mod continuu “retete” pentru o viata sanatoasa, pe langa miile de diete care au aparut, s-au nascut si 3 stiluri de viata, care au fost imediat adoptate de la oamenii obisnuiti la vedete sau persoane publice.

 

Raw - daca e crud, atunci iti da viata

 

O dieta pe baza de plante se concentreaza pe fructe, legume, cereale, fasole si legume, seminte si nuci. Aceste elemente constituie nu numai gustarile ci si mesele principale.

 

Aceste alimente crude, procesate minim, sunt cel mai aproape de starea lor naturala. Prelucrarea hranei, adica gatirea ei, reduce sursa de hrana potentiala, care are un set complex de nutrienti si beneficii şi o schimba in cu totul altceva, luand de cele mai multe ori un aliment sănătos si modificandu-l intr-unul nesanatos sau char periculos pentru sanatatea anumitor organe.

 

Prelucrarea include: gatitul la foc, tratarea chimica, congelarea, conservarea, etc. A manca rosii feliate, caise uscate sau nuci proaspete, ori a le mixa pe toate acestea intr-o salata, inseamna ca sunt alimente minim procesate.

 

Gatitul este una din formele de prelucrare cele mai folosite. Acest proces nu numai ca determina modificari chimice in alimente, insa modifica si pot deteriora elementele nutritive  care se gasesc in produsele alimentare, luand astfel o vitala sursa de hrana vie, devalorizandu-le in alimente devitalizate, cu sursa de nutrienti compromisa.

 

Vegan - Bogatia gusturilor simple 

 

Un vegan e acea persoana care nu consuma nici un produs de origine animala. Totul este natural, de origine vegetala. Acest lucru ar fi, după cum explica dr. Opare, in cartea sa “The Rule Book and Users Guide To Health Living”, dieta naturala pentru oameni.

 

In schimb, contrar asteptarilor voastre, este posibila si o dieta vegana nesanatoasa. De exemplu Twizzlers sau biscuitii Oreo sunt alimente vegane. La fel ca si cartofii prajiti, care sunt insa nesanatosi. In schimb, pastele si painea sunt sanatoase dar ar trebui consumate cu grija. Stiti si voi ce spuneau bunicii nostri:  excesele nu sunt niciodata sanatoase.

 

Poti alege o dieta vegetariana foarte procesata şi mănânca rar fructe şi legume proaspete.

 

Vegetarianism - sanatos si delicios

 

A consuma legume, fructe sau lactate proaspete reprezinta un prim pas spre o dieta sanatoasa, asa cum sunt cele prezentate mai susu: vegan si raw. Tot mai multi oameni aleg acest stil de viata nu numai in alimentative ci si in rutina lor zilnica. Iar cei care vor sa imbratiseze acest regim, ar trebui sa se orienteze, in afara de legume si fructe bio, spre lactate si branzeturi proaspete cu un consum mai scazut de grasimi.

 

Pentru cei care mai cred ca regimul vegetarian n-ar fi confirmat de oamenii de stiinta celebri, ci doar de unii "nutritionisti obscuri", ce parere aveti de ceea ce spune Albert Einstein ?

 

"Nimic altceva nu va aduce un beneficiu sanatatii umanitatii si cresterea sanselor de supravietuire pe Pamant decat evolutia catre o dieta vegetariana".

 

Vegetarieni celebri: Albert Einstein, Pythagoras, Mahatma Gandhi, George Bernard Shaw, Leonardo da Vinci, Antoni Gaudí, Paul McCartney, Lord Byron, Nikola Tesla si nu in ultimul rand Iisus Hristos. Oare ei de ce au ales sa fie vegetarieni?

 

Ceea ce alegem sa consumam ne defineste sanatatea, puterea de munca si longevitatea. Asadar, noi va dorim alegeri inspirate si mese cat mai sanatoase si mai gustoase!

 

 

Foto: Image courtesy of Imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net



Categorie: Mancare
Ratingul dumneavoastră
Nota
Ratingul general utilizatori
5.0


© Copyright 2011