Bucătărie japoneză
Ingredientele principale ale bucătăriei japoneze tradiÈ›ionale sunt: peÈ™tele È™i alte produse marine, zarzavaturile È™i orezul. PeÈ™tele este deseori servit crud, ceea ce necesită ca el să fie foarte proaspăt È™i să fie tăiat cu un cuÈ›it bine ascuÈ›it. AbundenÈ›a produselor marine în apele care înconjoară Japonia È™i religia budistă (care este împotriva uciderii animalelor) au făcut ca japonezii să folosească carne, produse lactate, grăsimi animale etc. în mod mai redus.
Condimentele principale sunt produse din soia (sosul soia È™i miso- pastă de fasole soia- sau orez (sake, oÈ›et din orez, mirin- un sake dulce). Pentru a menÈ›ine gustul original al ingredientelor, bucătăria japoneză nu prea foloseÈ™te condimente iuÈ›i, ci mai mult plante aromatice sau wasabi (hrean japonez), yuzu, ghimbir, myÅga (tot un fel de ghimbir), kinome (lujeri ai plantei sanshÅ (Zanthoxylum piperitum) sau seminÈ›e uscate È™i măcinate ale aceleiaÈ™i plante sanshÅ.
Există trei feluri de mâncăruri japoneze tradiÈ›ionale (meniu complet) care se servesc tot anul (deci nu de sărbători): honzen ryÅri (servită la banchete oficiale), chakaiseki ryÅri (servite uneori înaintea ceremoniei ceaiului), È™i kaiseki ryÅri (servite la petreceri sau la restaurantele ryÅtei- restaurante care servesc numai mâncăruri japoneze). Alte tipuri de mâncăruri sunt osechi ryÅri (servite de Anul Nou) sau shÅjin ryÅri (mâncăruri budiste vegetariene).