Fondante Logo
6060 vizualizări

Istoria restaurantelor

06 Mai 2012
Autor: www.ele.ro
Nota: 4.0

1 poze in galerie

Restaurantul este o institutie atat de necesara incat te-ai putea gandi ca a existat dintotdeauna in orase.

Insa, restaurantele, asa cum le stim noi astazi, s-au modernizat foarte recent.

Asta nu inseamna ca n-au existat locuri in care puteai manca inainte de modernizare. Insa meniul, ca modalitate de a vedea ce poti manca,exista doar de 200 de ani.

Taverenele - primele restaurante

Primele “restaurante” erau tavernele medievale si birturile. Tavernele de obicei ofereau mancare obisnuita pe timpul zilei, la ore fixe si preturi fixe.

Insa in secolul al XVI lea, englezii din toate clasele sociale incepeau sa serveaza masa in oras din ce in ce mai des. Tavernele locale le ofereau preturi fixe la mancare, vin, bere si tutun. Uneori tavernele serveau si ca loc de intalnire.

Cafenelele au aparut pentru prima oara in Anglia in jurul anului 1650. La inceput serveau doar cafea , ceai si ciocolata, ceva nou pentru Europa.

Apoi au inceput sa serveasca si vin, bere si ocazional mese calde. Alta atractie a cafenelelor erau ziarele si revistele pe care puteai sa le citesti dimineata in drum spre serviciu. Clientela era si este desigur foarte variata.

In Franta a aparut primul restaurant adevarat

Pentru primul restaurant adevarat, trebuie sa ne intoarcem in Franta. In 1765 un vanzator de supe pe nume Boulanger a deschis un magazin oferind ocazia celor care cinau sa-si aleaga felul de mancare.

Parizienii infometati s-au indragostit imediat de noul loc de mancare si foarte repede in oras alte mici restaurante s-au deschis.

Primul restaurant de lux si-a deschis usile in Paris , La Grande Taverne de Londres in 1782 de Antoine Beauvilliers.

Mai tarziu a scris o carte cu retete culinare ce a devenit un standard pentru arta culinara din Franta. Beauvilliers a stabilit cele 4 lucruri esentiale intr-un restaurant de clasa : o camera eleganta, chelneri inteligenti , pivnita cu vin si mancare superba.

Restaurantele cu auto-servire - inovatie americana

In USA primele restaurante au aparut in Philadelphia in jurul anului 1680. Blue Anchor Tavern a fost printre primele. Inovatia majora pe care americanii au adus-o au fost restaurantele cu auto-servire. Primul a fost deschis in New York in 1885.

Alta inovatie americana o constituie si restaurantele cu specific. De exemplu : restaurante care serveau mancare pe baza de carne, sau cele in care se putea manca fructe de mare.

Pana in 1955 , s-au deschis aproape 200.000 de restaurante in USA, unul pentru fiecare 800 de persoane, servind peste 60 milioane de mese pe zi. Anual se faceau aproape 9 bilioane de dolari, ceea ce a facut ca restaurantele sa fie o afacere foarte buna.

Franta, desigur, nu are monopol pe mancarea buna (Bucataria moderna franceza, de exemplu, este italiana in origine). Multi gurmanzi spun ca bucataria chinezeasca este cea mai buna. Restaurantele cu specific oriental se pot gasi foarte usor in fiecare oras.

Se spune ca un cetatean din New York poate manca in fiecare seara in oras pana la varsta de 65 de ani fara sa mearga in acelasi restaurant de doua ori.Categorie: Scurt Istoric
Ratingul dumneavoastră
Nota
Ratingul general utilizatori
4.0


© Copyright 2011