Care este alegerea corecta untul sau margarina?
Prima data cand a fost introdusa pe piata, margarina a fost laudata ca fiind un aliment cu foarte putine grasimi, buna pentru cei cu colesterol si probleme de inima. Dar la scurt timp dupa aceea s-a descoperit ca are efecte adverse care au speriat multa lume.
Dezbaterea referitoare la care dintre cele doua produse este mai sanatos continua si in prezent. Niciunul nu este, de fapt, o alegerea prea buna pentru organism, dar daca vrei neaparat sa folosesti asa ceva, iata ce este bine sa stii, conform Live Strong:
Despre unt
Untul este obtinut din grasime animala, ceea ce inseamna ca are foarte multe grasimi saturate si colesterol, amandoua crescand riscul bolilor de inima si al diabetului. O lingurita de unt contine in jur de 33 de miligrame din doza maxima admisa de 200 de grame de colesterol si 7 grame de grasimi saturate, care nu ar trebui sa depaseasca 10-15 grame pe zi. Untul este bogat si in calorii, din cauza grasimii.
Despre margarina
Margarina are mai putine grasimi saturate decat untul, dar este bogata in grasimi trans, aceste crescad nivelul colesterolului rau si scazandu-l pe cel bun. Numarul caloriilor variaza de la o firma la alta, dar este aproape de cel al untului.
Cea mai buna alegere
Daca grasimile reprezinta cea mai mare temere a ta, alege margarina lichida sau cea foarte moale, caci cele mai tari sunt mai nesanatoase. Uita-te pe etichete si vezi care are cea mai scazuta cantitate de grasimi saturate pe gram, dar ai grija si la numarul de calorii. Mai bine este sa alegi, atunci cand poti, uleiuri vegetale care au grasimi sanatoase si fac bine inimii.
Cand gatesti sau coci ceva
Gustul pastelor, al orezului si al painii prajite este intotdeauna mai bun cu unt, dar alege-l pe cel cu mai putine grasimi, degresat, care pastreaza aroma, dar este mai sanatos. De fapt, atunci cand vine vorba de gatit, aproape intotdeauna este mai bine sa alegi untul.
Sursa: www.gastromedia.ro