Olioofficina Food Festival Milano Palatul Giureconsulti 28-29 ianuarie 2012
OraÅŸul Milano a găzduit prima ediÅ£ie a festivalului Olio Food Festival inventat de Luigi Caricato, expert oleolog, recunoscut la nivel mondial. Au participat pasionaÅ£i gourmet ÅŸi profesioniÅŸti, nutriÅ£ioniÅŸti, biologi. Protagonistul evenimentului a fost uleiul extravirgin de măsline, aliment care nu este apreciat în totalitate pentru proprietăţile nutritive ÅŸi medicinale, dar ÅŸi pentru capacitatea de a mări intensitatea aromelor culinare. Este un puternic antioxidant care ajută la prevenirea bolilor.
Un eveniment gastro-cultural creat cu intenÅ£ia de a explica ÅŸi experimenta folosirea grăsimilor ÅŸi condimentelor în gastronomie. Nu este suficient să considerăm uleiul extravirgin de măsline „regele” gastronomiei, pentru simplul obicei de al consuma, este necesar să demonstrăm aspectul practic ÅŸi beneficiile pe care le aduce. Un exemplu elocvent este folosirea sa în „Arta albă”, arta producÅ£iei artizanale de pâine ÅŸi pizza, un proces în care folosirea substanÅ£elor grase cum este uleiul extras din măsline este inevitabilă pentru obÅ£inerea unui aluat de calitate. În industria morăritului se foloseÅŸte o tehnică pentru producÅ£ia de făină care elimină germenul de grâu ÅŸi lipidele existente în coajă pentru a permite conservarea făinii pe o perioadă lungă. Aspectul negativ este că prin această tehnică se deteriorează proprietăţile senzoriale, nutriÅ£ionale ÅŸi de conservare a produsului final.
Calitatea uleiului extravirgin de măsline este controlată ÅŸi garantată în Italia de CEQ, consorÅ£iu non profit. A prezentat la Olio Food Festival o gamă nouă de uleiuri de măsline premium ce pot fi găsite în magazine, restaurante sau direct la producătorii asociaÅ£i ÅŸi vor avea următoarele caracteristici: aciditate scăzută, bogate în antioxidanÅ£i, arome complexe ÅŸi un profil sensoria puternic. Pe etichetă va fi adăugată marca CEQ care va garanta calitatea produsului.
Nu au participat doar profesioniÅŸti din sectorul food la eveniment, a fost ÅŸi publicul care a avut posibilitatea să descopere complexitatea aromatică ÅŸi gustativă a uleiurilor expuse, prin intermediul cursurilor de degustare organizate. Un festival creat cu intenÅ£ia de a reinterpreta folosirea uleiului extravirgin de măsline în gastronomie, după ce în ultimii ani a crescut consumul acestui aliment la nivel mondial.
www.gastromedia.ro Carmen Pascu



.jpg)










