Fondante Logo
2055 vizualizări

Olioofficina Food Festival Milano Palatul Giureconsulti 28-29 ianuarie 2012

08 Februarie 2012
Autor: www.gastromedia.ro
Nota: 0.0

1 poze in galerie

Oraşul Milano a găzduit prima ediţie a festivalului Olio Food Festival inventat de Luigi Caricato, expert oleolog, recunoscut la nivel mondial. Au participat pasionaţi gourmet şi profesionişti, nutriţionişti, biologi. Protagonistul evenimentului a fost uleiul extravirgin de măsline, aliment care nu este apreciat în totalitate pentru proprietăţile nutritive şi medicinale, dar şi pentru capacitatea de a mări intensitatea aromelor culinare. Este un puternic antioxidant care ajută la prevenirea bolilor.

Un eveniment gastro-cultural creat cu intenţia de a explica şi experimenta folosirea grăsimilor şi condimentelor în gastronomie. Nu este suficient să considerăm uleiul extravirgin de măsline „regele” gastronomiei, pentru simplul obicei de al consuma, este necesar să demonstrăm aspectul practic şi beneficiile pe care le aduce. Un exemplu elocvent este folosirea sa în „Arta albă”, arta producţiei artizanale de pâine şi pizza, un proces în care folosirea substanţelor grase cum este uleiul extras din măsline este inevitabilă pentru obţinerea unui aluat de calitate. În industria morăritului se foloseşte o tehnică pentru producţia de făină care elimină germenul de grâu şi lipidele existente în coajă pentru a permite conservarea făinii pe o perioadă lungă. Aspectul negativ este că prin această tehnică se deteriorează proprietăţile senzoriale, nutriţionale şi de conservare a produsului final.

Calitatea uleiului extravirgin de măsline este controlată şi garantată în Italia de CEQ, consorţiu non profit. A prezentat la Olio Food Festival o gamă nouă de uleiuri de măsline premium ce pot fi găsite în magazine, restaurante sau direct la producătorii asociaţi şi vor avea următoarele caracteristici: aciditate scăzută, bogate în antioxidanţi, arome complexe şi un profil sensoria puternic. Pe etichetă va fi adăugată marca CEQ care va garanta calitatea produsului.

Nu au participat doar profesionişti din sectorul food la eveniment, a fost şi publicul care a avut posibilitatea să descopere complexitatea aromatică şi gustativă a uleiurilor expuse, prin intermediul cursurilor de degustare organizate. Un festival creat cu intenţia de a reinterpreta folosirea uleiului extravirgin de măsline în gastronomie, după ce în ultimii ani a crescut consumul acestui aliment la nivel mondial.

www.gastromedia.ro Carmen PascuCategorie: Ştiri
Ratingul dumneavoastră
Nota
Ratingul general utilizatori
0.0


© Copyright 2011