Mâncarea gătită, aport caloric superior
Mâncarea ce este încălzită deasupra unui foc este mai uÅŸor de digerat, iar probabilitatea de a duce la îmbolnăviri este mai mică – motiv pentru care gătirea mâncării este considerată mai sănătoasă de milenii. Mai nou sunt la modă dietele bazate pe alimente crude. Cum e mai bine?
Campaniile de susÅ£inere ale mâncării crude propun alternative mai sănătoase de a mânca fără să gătim alimentele. Acum se dovedeÅŸte că mâncarea crudă ar putea avea dezavantaje neaÅŸteptate. Noi cercetări sugerează faptul că gătitul afectează cantitatea de energie pe care o obÅ£inem din mâncare.
Cercetătorii au hrănit ÅŸoareci cu cartofi dulci ÅŸi carne ÅŸi au variat modurile de gătire ale acestora. Ceea ce au descoperit este că, atunci când alimentele erau gătite, animalele preluau mai multă energie din acestea ÅŸi se îngrăşau mai rapid.
Acest fapt este unul interesant atât dintr-o perspectivă modernă, cât ÅŸi dintr-una preistorică. ApariÅ£ia pe scena preistoriei a gătitului a însemnat că oamenii acelor vremuri puteau obÅ£ine un surplus caloric mai mare din mâncare, ceea ce le-a conferit energia necesară dezvoltării ÅŸi extinderii pe suprafaÅ£a a noi teritorii. De cealaltă parte, pentru oamenii moderni ar putea reprezenta explicaÅ£ia faptului pentru care dietele cu alimente crude/negătite chiar funcÅ£ionează. De asemenea, se ridică o întrebare interesantă legată de modul de calcul al caloriilor, dar ÅŸi dacă numărul acestora este acelaÅŸi în cazul mâncării gătite ÅŸi al celei crude, asta indiferent de informaÅ£iile nutriÅ£ionale de pe ambalaj.
Sursă: scientia.ro